onsdag 21 december 2011

Uppdatering

Mycket har hänt, här kommer en sammanfattning:

- Besök hos fysioterapeut. Både Frasse och Ärtan fick undersökas av Tös Hundhälsa i Södertälje. Jag har länge misstänkt att något inte står rätt till med Frasse - han har blivit SÅ långsam i agilityn, och känns inte helt hundra i annan träning heller. Terapeuten Ann kände igenom honom grundligt och hittade snart att han inte ville sträcka ut höger framben. Efter igenomklämning och tittande på hans rörelser både på marken och i vattentrasket, slöt hon sig till att han antagligen har artros i armbågen. Lindrig sådan, när han går syns inget, i vattentrasket syntes det lite, lite att han inte ville sträcka ut benet riktigt lika mycket. Annars var han i fin form (dock lite tjock). Han hade tappat lite muskler i låren också, vilket de ofta gör när de blir äldre. Om vi ville kunde vi tänka på att han ska gå långsamt uppför uppförsbackar, ibland också backa upp för uppförsbackar, för att bygga tillbaka de musklerna. Angående artrosen är det totalt slut med hoppande nu (alltså helt pensionerad från agility), vi ska lyfta ner honom ur bilen (det har vi mestadels gjort redan) och även ur soffor så ofta vi kan. Dessutom gärna massera, plus att han ska äta glukosamin. Så en sån burk köpte vi med oss hem.

Ärtan fick undersökas för säkerhets skull, men hon hittade ingenting onormalt. Tvärtom var hon i fin form, mycket muskler, och i lagom hull. Känns bra!

Frasse har reagerat väldigt bra på glukosaminet, och mamma tyckte sig se skillnad snabbt - nu går han gärna före på promenaderna igen :-)  Även jag har märkt skillnad när jag tränar honom i rallylydnaden, men det kan ju också vara för att jag nu vet vad som är fel, så jag går inte och oroar mig och letar fel på honom hela tiden längre.

- Hjärtundersökning. Noffeklubben håller på med ett forskningsprojekt just nu på noffarnas hjärtan, vilket innebär att man GRATIS får sin noffe ultraljudad på Albanos djursjukhus. I slutet av november hängde vi på med båda våra. Frasse var hur cool som helst (som vanligt veterinärernas favorit ;-)) när han låg på sidan, så veterinären t.o.m kommenterade att "åh här var det någon som inte stressade upp sig, hjärtat slår så lugnt och fint så"  :-D  Tyvärr hittade hon en liten läcka mellan hans klamrar, alltså en icke normal förändring. Den är dock så liten att den inte besvärar Frasse ännu, och hon trodde inte att den skulle innebära ett förkortat liv. Vi får hoppas att hon har rätt. Ärtans hjärta gick BETYDLIGT fortare - det här var otäckt tyckte hon!!! Men hennes hjärta var utan anmärkning - PUH! Om det är något fel på det vid tre års ålder känns det betydligt allvarligare än när hunden är 9 år...

- Ridhusträning. I vinter har vi möjlighet att träna inomhus i ridhus på Värmdö tillsammans med träningsgruppen på Nacka BK, och det är underbart!! Vi har redan hunnit vara med tre gånger, och Ärtan är så duktig <3  Frasse är också med och får träna rallylydnad och lydnad. I fredags hade jag dock med mig pipande pipleksaker för första gången på länge, och då nöjde han sig minsann inte med rally. Nej han SKULLE träna agility, så det så! Eftersom banan varken innehöll A-hinder, gungbräda eller däck (hinder han inte får göra pga artrosen) la jag ned hoppbommarna på marken och körde ett varv. Det var jättekul! Frasse flög fram (för att vara han ;-)), tyckte att det var aproligt utan hopphinder, och gjorde såklart allting rätt! Det var riktigt kul att köra med honom så här, så det ska vi göra mer :-)

Ärtan gick bra tycker jag, förutom att hon bestämde sig för att ett visst hopphinder inte gick att hoppa. Hon får såna där tvångstankar ibland, denna gång var hon väldigt bestämd och sprang förbi första gången i varenda runda vi körde :-S  Annars gick det som sagt bra, men jag ser när jag tittar på filmen att hon inte tar i allt vad hon har hela tiden. Trots mina intentioner var det rätt länge sen jag "överraskade" henne med belöning mitt i ett lopp, jag har kört hela banor lite för mycket kanske? Så det ska det bli ändring på framöver, det kan ju inte skada iaf :-)

2 kommentarer:

 1. Hej Frasse och Ärtan!

  Hoppas ni haft en bra jul. Det har jag. Husse klädde ut sig i konstig kostym. Minsta hussen fick många paket som låg en säck. Själv fick jag bara ett.

  Bra att du mår bättre nu Frasse, jag menar med det där som heter artros.

  Det var som vanligt trevligt att läsa det du skrivit i Noffenytt. Stackars dig, så hungrig när Kickan tyckte att du skulle banta! Ja, det känner jag igen. Själv har jag varit på Hundhotell en vecka, och matte skickade med mat och instruktioner om hur mycket (snarare lite) jag skulle äta. Fast glömde bort alla godbitar som jag tigger i vanliga fall. Så det du skrev i tidningen om nära döden-upplevelse av hunger känner jag igen...

  Med hopp om nästan inga smällare önskar jag er ett GOTT NYTT ÅR!
  Leo The Norfolk.

  SvaraRadera
 2. Nämen, hjärtundersökningen har vi ju inte hört nåt om, skönt att kunna få en sån gratis för annars kostar det rejält. Trist med Frasses blåsljud, men det är ju rätt vanligt att de får ett litet på äldre dagar. Häftigt att han var så lugn, Ellas hjärtfrekvens är nog högre vid ultraljudet än när hon springer på agilitybanan...

  SvaraRadera