söndag 15 maj 2011

Föll på eget grepp

Idag har jag varit iväg till Visättra och dömt deras agility-KM. Roligt att leka domare ibland på små tillställningar, man får också en större ödmjukhet och förståelse för våra riktiga agilitydomare - det kan bli riktigt knepigt ibland! Och att orka fokusera på ekipage efter ekipage... Idag dömde jag väl 10 st, en vanlig domare kan ju döma flera hundra på en dag!! Hur orkar de?! Mycket imponerande! :-)  Jag ritade banorna själv och blev riktigt nöjd med KM-klassens bana. För en gångs skull tänkte jag på att start och mål ska vara på samma sida banan (så inte tidtagarna behöver springa) och även på att banan skulle vara lättdömd så inte jag behövde springa efter hunden hela tiden. Det funkade riktigt bra! Sen hade jag en tanke bakom banan som gjorde den lite "Kickig"... :-)

Jag tjatar alltid på mina kurser att det är bra att ha ett "sväng tvärt"-kommando att ta till när hunden är i en tunnel, och att man öht ska prata med hunden när den är i tunneln så den vet vart man är. Om man t ex byter bakom när hunden är i tunneln och inte säger nåt vet ju hunden ofta inte om det och kommer ut och tittar åt fel håll, kanske t.o.m snurrar (och tiondelar går förlorade...). Så denna bana ville jag testa folks förmåga att kommunicera med hunden när den var i tunnlar, så på ett ställe hade jag gjort så att det var viktigt att gasta så hunden visste åt vilket håll den skulle, och på ett annat kunde man tjäna en del tid om man hade ett "sväng tvärt"-kommando. Som domararvode fick jag köra ett varv med Ärtan på banan, och ja... Vi föll på eget grepp! Jag har ju inte tränat in något "sväng tvärt"-kommando trots mitt egna tjat (har alltid prioriterat nåt annat jag sett som viktigare just då), och hon verkar öht vara helt ovan vid att lyssna på mig i tunnlar.. För i första tunneln hade hon ingen aning om att jag bytt sida utan sökte framåt mot slalomet istället... Även på det andra stället fick hon en rätt stor sväng. Så nu MÅSTE vi ta tag i detta och bli svängexperter i tunnlar! :-D

Annars var jag jättenöjd med loppet. Ärtan tyckte vädret var äckligt, vill inte bli blöt om tassarna, och struttade omkring som en adelsdam med förnärmad min innan start... Men väl på banan kändes hon som vanligt :-D  Huddinge HU har ett däck som ser lite annorlunda ut mot vad vi är vana vid, så jag saktade in inför det för att inte stressa Ärtan - larvigt tyckte hon och flög fint igenom däcket och fortsatte som en kanon in i platta tunneln (med lååångt släp - men inga problem! :-D). "Hjälp jag hinner inte med, jag måste kuta på" tänkte jag och det är alldeles UNDERBART att få tänka så igen :-)  Förlåt Frasse, men det har nog aldrig hänt med dig, älskade Korv :-)  Pga att jag kom efter där missade vi ett hopphinder, och jag fick improvisera in ett bakombyte vid den första tunneln. Detta bidrog nog till att hon inte alls fattade att hon skulle svänga efter den, jag hann inte ropa så mycket som jag borde. Även vid tunnel två blev det ett tajt bakombyte, men hon känns stensäker på bakombyten i tunnlar nu! *Peppar* *Peppar*. Vidare fick jag rapport om att A-hindret var jättesnyggt (jag vågade inte titta utan sprang på som en dåre framåt, men tydligen sprang hon långt ned på kontaktfältet), jag kände återigen att jag inte hann, utan fick göra ett blindbyte när hon var i tunnel 3, innan slalom... Men det gick jättebra och hon tog hela slalomet. Här var väl det enda som jag är mindre nöjd med - hon hade inte riktigt sånt tryck i slalomet som hon kan ha... Men men det får man väl förlåta. ;-) Sen var det dags för balansbommen och den ville hon inte ta alls, hon struntade i den och tog tunneln under en gång till istället :-)  Balansbommen hade inte matta, utan var målad med sandfärg och det har hon aldrig sprungit på förut. Inte läge att börja träna det där, utan hon fick leksak efter tunneln, och jag är supernöjd ändå :-)


Men i agilityloppet på lördag (vi kan ju ändå inte tävla på riktigt då vi inte kan gungbrädan ännu) ska jag belöna efter slalom om hon tar hela. Känner att jag behöver belöna upp det lite igen, så vi får tillbaka vårt superslalom :-)  Dock otroligt nöjd att hon hittills i år har 100% rätt på slalom i tävlingssituationer! Inte så dumt :-)

4 kommentarer:

 1. Jag är ingen KORV!!!!!!

  SvaraRadera
 2. Jo det är du :) Världens sötaste bratwurst!!

  SvaraRadera
 3. Haha, du var bra på att hålla masken för jag trodde hon SKULLE ta tunneln istället för balansen! ;) Ang slalomet så var underlaget nyharvat och därmed ganska löst, klurigt för en hund som är mer van att gå på gräs eller stummare grus.

  SvaraRadera
 4. Frasse är en supersnygg HERRE ska jag be att få tala om, Kickan!! *nu får du tänka dig att jag stirrar tjurigt på dig några minuter för att du kallar min avståndsförälskelse för korv*

  Jag och mamma har träffat Frasse och vet att han minsann är en råläcker kille i sina bästa år. Så det så!!

  Hälsningar från Dixie, som kommer fantisera om herr Frans helaste dagen i dag!!

  SvaraRadera