söndag 10 april 2011

Kontaktfältskursen

I torsdags var det dags för den andra och sista gången på kf-kursen. Vi fick köra en hoppkombination som slutade med en balansbomsuppgång, den såg ut ungefär så här:


Alltså ser det ut som att det är rak ansats till balansbomsuppfarten, men hunden kommer ju i full fart över hinder 2-3-4 som en raksträcka och landar alltså snett efter nr 4 och får därför en sväng för att kunna ta uppfarten ordentligt. Det blev väldigt tydligt även för Ärtan och Smilla, de två minsta hundarna på kursen. Så det är viktigt att tänka på hundens verkliga väg på banan när man går den, så man är beredd på såna här lurigheter. För att ge dem en bra väg från nr 4 till nr 5 bör man alltså gå in och signalera för hunden att ta nr 4 så nära det vänstra (ur hunden synvinkel) hinderstödet som möjligt. EM gör själv på så sätt att hon springer nära hinderstödet (vilket var ett måste för alla oss då våra hundar helst ville strunta i nr 4 och rusa direkt på balansen ;-), men fångar upp med lårklapp och att säga hundens namn för att få den att snäva in sig. Jag gillar framför allt lårklappet, och ska nog försöka integrera det i min handling. Jag gillar signaler som är fysiska och inte är ord, då mina hundar är så dåliga på att särskilja olika ord :-)  Så det ska vi träna på. Kan med fördel tränas även vid svängar runt hinderstöd.

Sen klockade vi A-hindret själva och Ärtan klarade kf varenda gång (jag körde bara på), men hade väldigt olika teknik vid de olika repetitionerna. Vi har tränat A-hindret väldigt lite, så det är inte så konstigt. Hon har inte fått in i kroppen hur hon ska göra ännu riktigt. Hon fick iaf en väldigt bra tid - 1,7-1,8 sekunder. Lika snabb som Smilla!! Vilket förvånade mig väldigt positivt :-D  Men iom att hon inte har någon renodlad teknik ännu kanske man kan hoppas på ännu bättre tider i framtiden.

Sen tränade vi bakombyten på balansbommen, fast bara med en uppfart. Det är, som EM sa, väldigt viktigt när man har rinnande kf att ha bra bakombyten, då man många gånger inte kommer hinna byta sida på annat sätt. Vi körde med utlagd leksak och leksak som kastades av medhjälpare. Inga problem då sa Ärtan och rusade framåt! Detta ska vi också träna mycket på, då det förstås även är till gagn för själva rinnande kf-träningen. Måste ju få till ett monstersug över balansbommen oberoende av vad jag gör, då träffarna blir bättre och säkrare ju snabbare Ärtan är! Det bästa är att detta kan vi ju träna hemma hos mamma och pappa också, då vi har en hel balansbomsned/uppfart där :-)

Till sist kollade vi igenom gungbrädan och EM slog ned DIREKT på att jag belönade på fel ställe!!! TROTS min uppmärksamning i förra inlägget gjorde jag alltså precis likadant ändå sen... Återigen hade Ärtan bäst fart första gången, sen började hon sakta in för tidigt. Kände dock inte att hon reagerade på gungan i sig, fast det var en ny, okänd gunga för henne! :-)  Ordern från EM nu är iaf att träna i targeten bättre, ha den mindre (som en liten remsa tillslut), fastmonterad längst ut på gungbrädan så att Ärtan får ett tydligt mål att kasta sig fram till. Börja om igen med träning på marken och successivt höja gungan mer och mer.

Sen kom vi fram till att två gånger inte var tillräckligt, så nu har vi bokat in en uppföljningsgång 10 juni!! Så kul! Då har vi verkligen ett mål att träna fram till också :-)

Återkommer med dagens träning, nu vaknade Ylva!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar