söndag 29 maj 2011

Sista tävlingen...

... för våren var igår, lördag, på Väsby BK. Iaf sista officiella, vi ska tävla här i Nacka på Nationaldagen, men det är "bara" en inoff. Så sista chansen att knipa en uppflyttningspinne. Tyvärr tog vi den inte, men vi var väldigt nära!

Dagen började med hoppklassen, en rolig och lätt bana - fartig utan direkta "fällor". Ärtan kändes rätt galen under loppet, hon bjäbbade som aldrig förr (jag får nog börja vänja mig vid det... ;-)) och det kändes som att hon sprang på riktigt bra! Jag har dock inte sett filmen ännu, så då vågar man inte riktigt säga vare sig bu eller bä när det gäller den saken ;-)  Många bra saker i detta lopp, men tyvärr slutade det i en diskning. Jag TROR (har som sagt inte sett filmen) att jag hade för bråttom mot ett hopphinder efter en tunnel och att det stressade Ärtan att springa bredvid, en vägran alltså och jag fick krångla tillbaka. Det ville sig inte bättre än att man skulle ta exakt samma sekvens en gång till och då hade Ärtan fått för sig att just det hopphindret var konstigt, så fast jag (tycker att jag) visade tydligt sprang hon förbi det ännu en gång! Och valde att hoppa det åt fel håll när jag återigen tog tillbaka henne - alltså diskning... Det är så lätt hänt, precis vad som helst kan hända i agility! :-)  I övrigt kändes det som sagt som ett mycket bra lopp. Jag är framför allt nöjd med hur hon tog slalomet. Slalomet var precis efter en lång, böjd tunnel så Ärtan kom ut i en väldans fart - det var PRECIS att hon klarade av att parera farten och inte missa andra porten! Men hon växlade alltså ned precis så mycket som behövdes och presterade en strålande slalom! Många andra (framför allt i large förstås - de hann knappt se slalom innan de var i det) hundar hade problem med detta, och Ärtan har haft väldiga problem tidigare när vi tränat, att klara av att hålla ihop när hon dundrar in i slalom i för hög hastighet. Ofta blir det så att de missar port två för att de helt enkelt inte hinner svänga. Men nu höll hon alltså in precis tillräckligt mycket (jag hann få hjärtat i halsgropen, så nära var det att hon missade port 2), så jag är otroligt stolt :-)  Jag fick loppet filmat, men har inte fått lägga vantarna på filmen ännu, så den kommer :-) Redigerat: här är filmen!



Sen var det dags för agilityklassen och döm om min glädje när jag såg att gungbrädan inte var med!! Det betydde att vi kunde köra på allvar hela banan! :-D  Nu vet jag inte vad det var som var den stora boven - att vi gick lite längre uppvärmnings- och nedvarvningspromenader, eller (som jag mest tror) att jag tog ut henne ur buren för att ladda upp henne alltför tidigt inför starten - men hon var inte alls lika taggad i agilityloppet som i hoppklassen. Hon morrade inget i dragkampen innan start och hon bjäbbade inte inne på banan. Sprang gjorde hon förstås, men inte riktigt lika snabbt som hon kan. Möjligen skulle det gått bättre att tända henne om banan varit lite klurigare, så jag fått jobba och satsa mer, nu blev även jag lite avslagen och mer sprang bredvid... Skitsamma, ett bra lopp blev det ändå (väldigt fint och snabbt slalom), felfria ända till balansen, då min kära Ärta satsade allt hon hade och hoppade över kontaktfältet.... 5 fel och en fjärdeplacering istället för vinst och pinne (hon var, om jag minns rätt, flera sekunder snabbare än vinnaren), men så är det :-)  Alltid något litet som går fel :-)  Här kommer filmen:


Ovan nämnda hoppklasssekvens där hon sprang förbi hopphindret efter långa, böjda tunneln fanns med här också, och om man tittar noga så vobblar hon lite och hoppar det hindret snett. Hon tyckte fortfarande att det hoppet var konstigt!! (det är det hoppet mellan lång, böjd tunnel och däcket)

Så för att summera vårens officiella tävlingar:

  • 100 % rätt på platta tunneln!
  • Slalom perfekt 6 gånger av 7!!
  • Långhoppet har inte varit med alla lopp men i dem det varit med har hon klarat det! (Slog dock i i ett lopp)
  • 100 % starter! Stabila och pålitliga! Jag oroar mig inte, tittar inte ens bak på henne när jag går iväg och vågar t.o.m koppla loss henne och lämna innan domaren blåst!
  • 100 % bakombyten i tunnlar! Även de gånger det blivit fel innan och bytet blivit väldigt snävt!
OM jag är nöjd?! :-D

Det vi nu behöver träna på är såklart balansbommen och gungbrädan - det blir sommarens stora projekt. Sen behöver vi träna vidare på våra starter, även om de (peppar, peppar) är ruskigt stabila vågar jag inte lämna henne längre sträckor ännu pga risken att hon springer förbi första hindret. Vill även fokusera på explosiviteten, så hon inte förlorar den i starterna. Långhoppet behöver vi också träna mer, både ensamt och i kombination så jag slipper oroa mig. Skulle även vilja komma över någon hopptekniksövning som fokuserar på långhopp. Annars är det förstås allmän hoppteknik och även handling som behöver filas på, så kommer vi att bli ännu farligare i höst :-D

Det allra bästa är dock att det t.o.m är ännu roligare än jag föreställt mig att tävla med Ärtan och vi känns redan som ett team :-)  Hon är också världens enklaste hund vid sidan om banan - hon bryr sig inte ett dugg om de andra hundarna, och hon vilar faktiskt i sin bur i pauserna. Hon kan nästan se lite loj ut när vi värmer upp inför ett lopp, men på banan blir hon 4,5 kg fokuserad terrierglöd! Ja mycket lovord blir det men jag är bara så otroligt nöjd och glad över vår roliga, fina lilla Ärta, som är så otroligt duktig fast vi egentligen tränar så lite!! Vi hade verkligen tur som fick en liten formel 1-noffa :-)  <3

5 kommentarer:

  1. Bu har jag lagt upp filmen;-)

    http://www.youtube.com/watch?v=nwPQ1OYSoi4

    SvaraRadera
  2. Snart måste första pinnen trilla in, jätteduktiga är ni båda två!

    SvaraRadera
  3. Kul att du gillade det:-)

    Ärtan är verkligen så duktig, vi får träffas i sommar och jobba med gungan så ni alltid kan köra på riktigt i agilityklassen;-)

    SvaraRadera
  4. Det är bara att bli glad av den lilla formel 1-noffan!!

    SvaraRadera
  5. shit vad det gick bra på aglityklassen :) grattis till 4:e placering :)

    SvaraRadera